Elendighet på biblioteket i «Bibliotekets forunderlige verden»

I monteren utenfor biblioteket er det gotikk som tema nå! Her kan du møte Dracula, hekser, demoner, varulver, Frankenstein, sette deg inn i dekadanse og ofring i religiøse kulter, blant annet.

Bokomslaget til BLOT av Britt-Mari Näsström

BLOT
TRO OG OFFER I DET FØRKRISTNE NORDEN
Britt – Mari Näsström
Pax forlag, 2001

I religiøs kultus var offeret tenkt som en del av et gavebytte mellom mennesker og guder. Det fantes gaveoffer, soningsoffer og måltidsoffer. Ved viktige anledninger ble det ofret dyr, og menneskeoffer forekom også. Den svenske religionshistorikeren Britt-Mai Näsström skriver om ofring ut ifra historie, myter, diktning, etymologi og arkeologiske funn.

FRANKENSTEIN ELLER DEN MODERNE PROMOTEVS
Mary Shelley

Nyutgave fra Skald på nynorsk, 2016
oversatt av Øystein Vidnes

Denne berømte romanen kom ut i 1818, og handler om et mekanisk framstilt monstrum som blir til et liv. (Kan det sammenlignes med Chat-gpt?).

Boka er veldig spennende, og blir ikke utdatert selv om den er gammel. Mary Shelley kom på fortellingen under ett regnvått opphold i Geneve, hvor flere forfattere underholdt hverandre med spøkelseshistorier. 

Hvis du klikker på lydtegnet, kan du høre lesning fra boka.

PARFYMEN
HISTORIEN OM EN MORDER
av Patrick Süskind
Oversatt av Tom Rønnow
Aschehoug, 2007 (første utg. 1985)

Dette er den fantastiske historien om Jean-Baptiste Grenouille som har en unik sterk luktesans. Det gjør han til en genial parfymemaker. Da han forsøker å lage verdens beste parfyme, tar historien en dyster vending. En medrivende og relativt lett tekst å lese. Anbefales!

Vi har både bok og film.

Filmplakat, Perfume

Fant du ikke svaret du søkte etter?

Våre rådgivere er tilgjengelig for deg. Ta kontakt med oss, og spør om det du lurer på.