Linjestress: Spill for elever som skal velge VGS, fra Oslo By Steinerskole

Vanskelig å velge Vgs og linje?

Snart er det tid for 10.-klassinger over hele landet til å søke videregående skole, og velge hvilken linje de skal gå på de neste årene. For noen har valg av skole og linje vært klart lenge, men for andre er kanskje valget litt mer uklart.

Hva kan være tegn på linjestress?

Vi spurte elever fra forskjellige linjer og trinn her på skolen om de kunne komme med noen tips til deg som skal søke Vgs. Mange føler på et «stress» når de skal velge skole og studieprogram. Vi har valgt å kalle det linjestress.

For noen kan linjestress oppstå hvis du tenker at du ikke har noen spesielle interesser eller hobbyer. Eller det kan være helt motsatt: at du har mange ulike interesser, og derfor syns du at valg av linje føles litt vrient. I begge tilfeller kan du oppleve at det er vanskelig å velge.

Alle linjene hos Oslo by Steinerskole gir generell studiekompetanse. Du kan lese mer om linjene her:

5 tegn på linjestress

1. Du skal velge Vgs og linje, og er litt småstressa fordi du ikke har bestemt deg ennå. Du føler at alle andre vet hva de vil og hva de skal gå, og at du er den eneste som ikke vet.
  2. Du har mange interesser, som gjør valget litt vanskelig.
  3. Du tenker kanskje at valg av skole og linje er det samme som valg av yrke og en karriere, noe som vil definere resten av livet ditt. Ditt livs største valg.
  4. Du står mellom å følge dine egne ønsker og drømmer, eller å velge det samme som vennene dine.
  5. Du har lyst til å gå din egen vei. Du vil starte på en skole der du ikke kjenner noen, men du synes det er litt skummelt.

Kjenner du deg igjen? Kanskje ikke i alle punktene, men i noen? Du skal vite at det er flere som har det akkurat som deg. Det er helt normalt å være litt spent eller grue seg litt når man skal begynne på en ny skole.

12 tips og råd fra elevene våre når du skal velge skole og linje:

• Hvis du ikke er helt sikker på hva du vil gå, tenk at du skal ha det gøy i tre år. Det er en gjenganger her på skolen. Du vil alltid ha timer som veier opp for de timene du ikke synes er så gøy.

• Uansett om du kjenner mange som går her fra før eller ikke, har du alltid noen å snakke med eller gå bort til. Folk er skikkelig imøtekommende. Det er liksom ikke så gjengete her. Miljøet på skolen er det ingenting å si på. Det er masse forskjellige folk her, så det er umulig å ikke finne noen å henge med.

• Lag en liste med fordeler og ulemper.

• Jeg var veldig usikker, og alle vennene mine var så sikre på hva og hvor de skulle gå. Så jeg ble litt mer stille, ville ikke tenke så mye på det. Deres trygghet forsterket på en måte min usikkerhet. Det var litt flaut å ikke vite hva jeg skulle søke. Nå vet jeg jo at det ikke er det, og at det finnes linjer for sånne som meg også, hehe. Det ordner seg alltid til slutt.

• Linjevalg og skole definerer ikke resten av livet ditt. Du får mange muligheter. Mange tenker kanskje at hele fremtiden din blir bestemt når du velger Vgs og linje, men det stemmer jo ikke. Du kan fint gå tre år på Vgs, ha det gøy, få venner, og finne ut mer om hva du vil underveis. Du får jo uansett generell studiekompetanse.

• Hør på deg selv. Velg skole og linje ut fra hva du selv liker.

• Det er jo alltid skummelt å starte et nytt sted, men du føler deg ikke ny her så veldig lenge. Man kommer fort inn i ting. Her snakker alle med alle, og folk er veldig hjelpsomme.

• Hvis du for eksempel går media, men også er interessert i musikk, kan du fint låne instrumenter og spille og synge når det ikke er time i et av musikkrommene.

• Husker at det var myyyye snakk om Vgs og linjevalg i 10. klasse, noe som skapte både stress og usikkerhet, men det gikk jo helt fint. Mye unødvendig stress. Tror vi ungdommer bekymrer oss mye, men det går bra. Det er ingenting som er krise.

• Måten klassene er delt inn i gjør det veldig lett for oss å bli kjent med flere enn kun de som går på samme linje. Alle er veldig åpne og hyggelige mot hverandre, og det skaper et bra miljø.

• Videregående er mer et sted der du skal utvikle deg som menneske, ikke nødvendigvis hva du skal bli når du blir «stor».

• Folk reiser langt for å gå på skolen her, og flere har til og med flyttet inn til Oslo. Det er på grunn av miljøet, tror jeg. Et godt miljø gir god næring for læring.

Vi håper at elevenes råd og erfaringer ga deg litt hjelp på veien. Uansett hva du føler, om du gruer deg litt eller gleder deg, er vi helt sikre på at dette kommer til å gå bra. Følg motivasjonen din. Ta en prat med foreldre/venner/rådgiver på skolen om valget ditt.

Vi har laget et spill hvor du kan leke litt med «linjestresset». Spill her.

Lykke til!

Spill linjestress
Få ut linjestresset med spillet
Pil ikon
Søk plass
Studieplass på Oslo by steinerskole
Pil ikon

Flere artikler

Hus og hjem av Helle Helle

«Hus og hjem»i «Bibliotekets forunderlige verden»

"Måtte til høyesterett for å få støtte til musikklinje" Stor artikkel i Aftenposten Kultur om tildelingen av musikklinjetilskudd.

Den enorme forskjellen dette tilskuddet gjør for Oslo by steinerskole kommer godt frem i artikkelen journalist Kaja Korsvold har skrevet i Aftenpostens kulturdel. Les hele artikkelen i Aftenpostens nettutgave.
Dagsavisen 15.jan 2015

"Den udelte oppmerksomhet" -kronikk i Dagsavisen 15. januar 2015 av skolens rektor Bernard Daub

Den udelte oppmerksomhet. Romantisk utopi eller fremtidens ideal?