Teater

Sterkt og treffende om svik og forventninger

Det avsluttende teater-prosjektet til Vg3 hadde premiere for fulle hus rett før helgen. Tre nyskapende og unike forestillinger med utgangspunkt i det ikoniske «Det siste måltid». Elevene hadde i samarbeid med instruktørene skrevet og skapt tre ulike akter med svært ulik vinkling med utgangspunkt i et felles tema. Resultatet ble en utrolig sterk og samfunnsaktuell forestilling, som satte fingeren på problematikk og store spørsmål som er aktuelle uansett om man er ung eller mere voksen. Elevene imponerte med gode skuespillerprestasjoner, spennende scenografi og kreative kostymer.

Teater er en del av skolens kunstundervisnings-tilbud. Som et felles avslutningsprosjekt i VG3 setter skolens elever opp et teaterstykke. Teaterstykket blir veiledet av profesjonelle instruktører, men det er elevene selv som skal administrere, organisere og drive prosjektet. Prosjektet er omfattende nok til at alle får sin rolle eller oppgave, og det er mulig å velge ut ifra egne interesser, enten man higer etter å bade i rampelyset, styre lys, fikse lyd, rigge, bære og mekke, skrive, planlegge, eller håndtere penger…

Instruktøren Tobias Avlund Heiberg beskriver utgangspunktet slik: Den siste nattverden er et bilde jeg tør påstå alle har sett før – enten de har sett originalen i Milano, en avbildning av originalen, eller en i mengden av refererende (eller kopierende) verk. Men bildet er også en avbilding av et øyeblikk i en historie veldig mange har et forhold til. Nattverden er en historie om svik og tillit om tro og om kjærlighet, forventning og vantro.

Det burde være god mat å lage teater av, med andre ord, men jeg syns det er en vanskelig oppgave vi har gitt oss selv i år; Kanskje fordi historien rommer så veldig mange elementer og gir så mange assosiasjoner. Det å jobbe med noe som så mange har et forhold til gir kanskje også en ærefrykt? Det er i hvert fall tre veldig forskjellige forestillinger dere får se. Vi som har regi har forsøkt å gi oss selv en kronologisk tredeling av historien, men vi har nærmet oss materialet med veldig forskjellig innganger. For oss er det er god ting om dere opplever dem som forskjellige, men kanskje finner dere også noe de tre forestillingene har til felles.

Årets tre instruktører har vært: Tobias A. Heiberg, Simone Thiis og Preben Moseid.