1/53
Vg3 real har vært på forskningstokt med M/S Rognfjell i indre Oslofjord. Fokus var på tilstanden for livet i fjorden. Elevene målte salinitet (saltinnhold) og temperatur. De tok prøver av vannet i fjorden på to steder og dybder for å se på mikroplast, plankton og bunndyr. Resultatene fra toktet sendes inn til Havforskningsinstituttets folkeforskningsprosjekt «Dugnad for havet». De lærte om sonar og ekkolodd og bruk av undervannsdroner. På toktet fikk elevene bruk for kunnskap og ferdigheter fra både biologi og fysikk.
Forskningstoktet gikk ut fra Vollen marina i Asker med MS Rognfjell. Det pedagogiske opplegget fra det Inspiria Science Center som stod for. De tilbyr opplegget «Frisk Oslofjord» til elever på videregående trinn. Prosjektet er basert på et ønske fra ulike forsknings- og samfunnsaktører om å styre kunnskapsgrunnlaget om det marine miljøet i ytre Oslofjord.
Den økologiske tilstanden i Oslofjorden er svekket, men miljøengasjementet står sterkt. Flere fiskeslag er i ferd med å forsvinne og viktige områder med tareskog og ålegress har gått tilbake de siste årene.
Målet er økt kunnskap om livet i havet, både i forskningsøyemed, men også som et tiltak for å øke befolkningens bevissthet rundt viktigheten av tiltak som må gjennomføres.
På turen fikk elevene teste ulikt teknisk utstyr som gjør det ulig å bedre forstå livet i fjorden. Forskningsbåten er utstyr med moderne undervannsteknologi og har fått tillatelse til å tråle med bløtbunnstrål for undervisningsbruk.
Hvis du vil lese mer om opplegget og forskningsprosjektet finner du informasjon her:
https://www.inspiria.no/skole/videregaende/frisk-oslofjord/
https://www.friskoslofjord.no/om-frisk-oslofjord/
https://www.friskoslofjord.no/media/1298/fo-laererveiledning-2023-tokt-ms-rognfjell.pdf