Kjære elever!
Hjertelig velkommen til et nytt skoleår!
Det er alltid gledelig å møtes igjen etter en opplevelsesrik sommerferie. En ekstra glede er det å ønske 160 nye førsteklassinger velkommen til skolen. Det er stort for dere og stort for oss. Likeledes gleder vi oss til å igjen møte igjen de kjente Vg2- og Vg3-elever og fortsette med de påbegynte prosesser.
Det skjer mye i løpet av en sommerferie. Mange har reist, blitt kjent med nye steder, land og mennesker. Mange har sikker også fulgt med en unik sportssommer med EM i fotball og OL i Paris, og gledet seg over både individuelle prestasjoner og lagprestasjoner. Kan idretten inspirere vår skolehverdag? Jeg tenker Ja. Målrettet arbeid og jevn innsats over tid er også en forutsetning for å lykkes på skolen. En idrettsutøver bruker 4 år for å forberede seg til OL. Vi har 3 år for å hjelpe dere til å nå det beste av deres potensiale og fullføre opplæringen med studiekompetanse, det vil si; hjelpe dere med å oppnå den beste utgaven av dere selv.
Oslo by steinerskole er kjent for et godt elevmiljø, et inkluderende felleskap hvor respekt for hverandre er en selvfølge. De fleste av oss har erfart hvor viktig tilhørighet og et godt læringsfelleskap er for å lykkes på skolen. Det er et viktig prosjekt som trenger daglig pleie og alles medvirkning.
Jeg liker å sammenligne disse 3 årene med videregående opplæring med en reise, en 3-årig oppdagelsesreise gjennom faglig fordypning og nye sosiale erfaringer. Årene på videregående skal være mer enn bare kunnskapsformidling og gode standpunktkarakterer. Skolen må gi en meningsfull læring og rom for menneskelig vekst. Sigrid Undseth skrev: «Det er fornyes man skal når man reiser, man skal samle inn også, men mest av alt skal man fornyes.» Så jeg håper at mange har hatt denne opplevelsen og starter skoleåret med nye krefter, erfaringer og impulser.
Så, velkommen til oslo by steinerskole, velkommen til et nytt skoleår og velkommen til samarbeid.
Mvh
Bernard G A Daub
Rektor
Skolens struktur, pedagogikk og vurderingsform
Her kan du lese mer om hvordan vi underviser og legger opp skoledagen, samt om vurdering.
Skoleruten
I skoleruten finner du oversikt over alle ferie- og fridager, samt andre viktige dager på Oslo by steinerskole
Skolereglement for Oslo by steinerkole
Her finner du skolens reglement
Informasjonsformidling
Skolen bruker Office 365 og Microsoft Teams som kommunikasjonsplatform. Som skoleadministrativt system bruker vi Visma InScool. I dette skoleadministrative systemet kan elever og foresatte følge med på vurderinger, fravær, anmerkninger og varsler.
Det er viktig å gi skolen beskjed om adresseendring. Ny adresse er viktig ikke bare for tilsending av post, men er også viktig for at skolen kan overholde sin meldeplikt til de offentlige skolemyndighetene. Det er også viktig at skolen informeres ved bytte av telefonnummer, epostadresse eller annen kontaktinformasjon.
Ressursteam og skolehelsetjeneste
Skolens rådgivere danner Ressursteamet. Ved behov for rådgivning eller veiledning ta gjerne kontakt via e-post eller på Teams. Du kan gjerne ta kontakt direkte til den enkelte på Teams.
Skolen har også i samarbeid med Oslo kommune en Helsesykepleier på onsdager og torsdager, samt at vi samarbeider med helsestasjon for ungdom på St. Hanshaugen.
Klikk på boksene nedenfor for ytterligere informasjon 👇
Tilstedetværelse og fravær
Vi minner om at skolens pedagogikk er basert på elevenes tilstedeværelse i undervisningen. Alt fravær skal meldes i det skoleadministrative systemet Visma InSchool. Eleven registrerer fraværet før undervisningstimen starter. Instruks for hvordan fravær registreres og dokumenteres finnes i OBS Info på Teams og her . Husk at fravær må dokumenteres innen 14 dager.
Fraværsgrense
Med mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag vil du som hovedregel ikke ha rett til få halvårs- eller standpunktkarakter i faget. Fraværsgrensen gjelder timefravær i enkeltfag, og ikke ditt totale fravær. Du vil motta varsel dersom du står i fare for å ikke få karakter på grunn av fravær. Sakkyndig dokumentert fravær teller ikke på fraværsprosenten.
Forsentkomming
Elever som kommer for sent forstyrrer undervisningen. Anmerkninger for forsentkomming noteres av faglærer. Er eleven mer enn 15 minutter for sen fører dette til fravær for den enkelte timen. Eleven må selv gjøre faglærer oppmerksom på at de har kommet slik at fraværet blir riktig registrert.
Mange anmerkninger kan føre til at du får nedsatt vurdering i orden eller adferd på sluttvitnemålet eller kompetanse- bevis. Det skal sendes ut varsel før dette inntreffer.
For flere detaljer angående fraværsføring se ordensreglementet kapittel 2.
Foreldretilgang
For elever som ikke har fylt 18 år, kan foresatte få tilgang til oversikt over fravær gjennom det skoleadministrative systemet. Les mer om foreldretilgang her
Studiedager for Vg3
Elever i vg3 kan ta ut to selvvalgte studiedager. Studiedag kan ikke tas ut på dager der det er meldt prøve eller annen obligatorisk aktivitet, men kan deles som to halve dager (etter klokken 12).
Studiedager kan kun tas ut tirsdager, onsdager, og torsdager.
Nyttig å vite om undervisningen og skolehverdagen
Periodehefter
I mange hovedfagsperioder lager eleven sin egen arbeidsbok/periodehefte.
Tilbakelevering
Perioden skal være ferdigvurdert av lærer og vurderinger skal gis til eleven, senest fire skoleuker etter periodens avslutning.
Utsettelse på innlevering
Som hovedregel skal oppgavene leveres til fastsatt tid, selv om eleven ikke har rukket å fullføre hele oppgaven. Utsettelse på innlevering gis bare ved dokumentert sykdom, minimum tre dager, i siste halvdel av hovedfagsperioden. Begrunnet søknad må sendes til daglig leder/rektor senest to dager før fastsatt innlevering (f.eks. senest onsdag hvis innlevering er fredag). Unntaksvis innvilges utsettelse ved spesielle omstendigheter.
Politisk fravær eller annet planlagt fravær gir ikke grunn for utsettelse. Ved sykdom på innleveringsdagen, leveres periodeheftet ved første dag etter sykdom, etter avtale med faglærer.
Oppsamlingsprøver
Skolen arrangerer hver måned, en torsdag ettermiddag, en oppsamlingsprøve for elever som ikke fikk gjennomført en prøve på grunn av sykdom. Eleven må selv melde seg til prøven. Prøven skal tas ved første mulige oppsamlingsprøve. Tidspunkt for oppsamlingsprøver blir publisert i skoleruten og eleven er selv ansvarlig for å søke om å få ta prøven, skjema leveres faglærer.
Søknad om tilrettelegging
Elever som trenger tilrettelegging/fritak/tilpasning kan søke det ved å fylle ut skjema «Søknad om tilrettelegging». Utfylt skjema og dokumentasjon leveres i resepsjonen. Vedtak fattes av daglig leder/rektor. Vedtak gjelder for ett skoleår.
Skjemaet finner du på «Obs Info» på Teams i kanalen «Skjemaer for elever»
Inntak til vg2 og vg3
Elever som går på Oslo by steinerskole og har bestått alle fag har automatisk plass neste skoleår. Elever som ikke oppfyller vilkårene for inntak på Vg2 eller Vg3, fordi han/hun ikke har bestått et eller flere fag, kan likevel tas inn som fulltids elev på neste trinn dersom styret ved skolen etter en helhetsvurdering finner at det er forsvarlig. jf. forskrift til friskolelova §11-12.
Fag som avsluttes før vg3
NB! Elever som ikke hadde fremmedspråk på ungdomsskolen, må ha fremmedspråk i vg3, og må derfor ut av et av linjens programfag.
Følgende fag avsluttes før Vg3:
- Realfag
– Matematikk vg1
– Engelsk vg1
– Samfunnslære vg2
– Fremmedspråk
- Humanist
– Engelsk vg1
– Matematikk vg2
– Samfunnslære vg2
– Fremmedspråk
- Kunst, musikk, media og kommunikasjon
– Engelsk vg2
– Matematikk vg2
– Samfunnslære vg2
– Fremmedspråk
Vitnemål og kompetansebevis
Alle fag vurderes med tallkarakter på vitnemålet eller kompetansebeviset.
Vitnemål er dokumentasjon på avsluttet treårig videregående opplæring ved Oslo by steinerskole, hvis alle fag er bestått. På vitnemålet blir fagene vurdert med tallkarakterer fra 2 til 6. Elever som får vitnemål har oppnådd generell studiekompetanse.
Kompetansebevis er dokumentasjon på gjennomført treårig videregående opplæring uten at alle fag er bestått. Elever som ikke har bestått fag kan få vitnemål etter å ha bestått privatisteksamen.
Eventuelle klager på standpunktkarakter behandles av Utdanningsetaten i Oslo. Klagefristen er 10 dager fra mottatt vitnemål/kompetansebevis.
Klagefrist for fag som avsluttes i vg1 og vg2 er 10 dager etter mottatt karakterutskrift.
Lån og stipend
Skolegang ved Oslo by steinerskole er godkjent av Statens lånekasse for utdanning. Alle elever kan få utstyrsstipend. Lån til skolepenger er ikke behovsprøvd. Andre typer lån eller stipend fra lånekassen er behovsprøvd. Søknader fylles ut elektronisk på www. lanekassen.no For høstsemesteret er søknadsfristen 15. november. For vårsemesteret er søknadsfristen 15. mars.
Bruk av mobiltelefon
Alle undervisningssituasjoner skal i utgangspunktet være fri for mobiltelefoner. Mobiltelefon skal være slått av/lydløs og ikke være fremme i undervisningen.
Bruk av PC i undervisningen
Skolen har stort fokus på håndskrift og allsidig læring, men mange læringssituasjoner, samt bruk av skoleadministrative systemer, krever digitale hjelpemidler. Oslo by steinerskole har ikke mulighet til å stille med pc til alle elever, derfor trenger de en bærbar datamaskin til bruk i skolearbeidet som oppfyller de tekniske minstekravene for sin linje. Alle elever får Office-pakke gjennom skolen. Les mer om PC i undervigningen her
Bibliotek
Skolens bibliotek står for utlån av lærebøker, og elever og lærere kan også låne andre bøker der. Biblioteket har også arbeidsplasser for stille arbeid. Se oppslag på døra til biblioteket for åpnings-tider. Biblioteket har også søke- og reservasjonssider på nett.
Flere nyttige ting å vite om skolehverdagen og elevaktiviteter
Skolen ser det som viktig at den blir et møtested for elevenes faglige og sosiale interesse utover skolens ordinære undervisningstilbud.
Elevrådet
Elevrådet består av to representanter fra hver klasse. Elevrådet møtes minimum en gang pr måned. Elevrådets styre og daglig leder møtes en gang i måneden. Elevrådsrepresentanter skal ikke ha fravær for timer som ligger som møtetid på denne kalenderen.
Elevrådet arbeider bl.a. med:
- Elevaktiviteter
- Ønsker om nye tiltak
- Helse, miljø og sikkerhet (HMS)
- Klager
- Kontakt med andre skoler
- Operasjon Dagsverk
Kantinen
Kantinen er åpen fra 08.00 – 08.30 og 10.15 – 14.00 alle skoledager.
Åpen skole etter skoletid
Skolen er åpen for elever som ønsker å arbeide med oppgaver eller øve etter skoletid frem til kl. 19.00 mandag til torsdag. Elever må registrere seg i resepsjonen innen kl.15.45 mandag til onsdag. Torsdager må eleven avtale direkte med lærer/ansatt før de registrerer seg i resepsjonen. Elever som ønsker å bruke verksteder må sjekke med ansvarlig lærer om verkstedet kan brukes den dagen.
Elevskap
Elever kan leie skap for et skoleår. Leien er kr 100,-. Elevskap reserveres via Forms. Skapene tildeles etter «førstemann til mølla»-prinsippet.
Bagasjerom
Elevene har mulighet for lagring av bagasje i bagasjerommet i 4.etasje. Nøkler kan hentes i resepsjonen.
Gjenglemte eiendeler
Gjenglemte klær og ting plasseres i en kasse ved kantinen. Verdisaker og mindre gjenstander samles i resepsjonen.
Elevkort
Alle elevene ved skolen vil få elevkort. Kortet brukes når du skal kjøpe månedskort til kollektivtransport. Kortet brukes også til å betale for kopier og utskrifter på skolens maskiner. Alle elever får kr 50,- per skoleår til nødvendige utskrifter, påfyll kan kjøpes i resepsjonen.
Ballspill
Ballspill er tillatt på den nedre gårdsplassen i bakgården innenfor kantinen.
Revy
Skolen har tradisjon for at elevene setter opp skolerevy uken etter juleferien. Elevene står selv for arrangementet og organiseringen.
Andre aktiviteter
Hvis du har noe du vil være med på ut over de aktivitetene som står over er det mulig å sette i gang flere ting. Skolen har for eksempel tidligere hatt tegneverksted, yoga, årbok, friluftsgruppe, debattkvelder og filmklubb.
Orden i fellesarealene
Vi forventer at alle tar vare på skolen vår og bidrar til å holde den ren og hyggelig.
Skoleturer
I vg1 drar elevene på fjelltur på Hardangervidda med klassen. I vg2 reiser elevene på tur med linjeklassen.
Sosiale medier på skolen
Digital kommunikasjon med lærere skal kun skje via skolens godkjente kommunikasjons-kanaler: Visma InSchool, Microsoft Teams og e-post.
Det er tillatt å følge ansatte via sosiale medier for kunstnerisk uttrykk (f.eks. Instagram, SoundCloud, etc.) så lenge som den ansattes profil er åpen. Det er ikke lov for elever å anmode om tilgang til lukkede profiler på sosiale medier.
Skolen publiserer jevnlig bilder og innlegg på Facebook, Instagram, YouTube og TikTok. Følg oss på: