Vardeteateret og Espen Skjønberg viste gripende forestilling for elever og lærere på Oslo by steinerskole

«Elevene var helt tause da forestillingen var over, jeg tror dette ble veldig sterkt for dem», sier Kathinka Grøm, administrativ leder på skolen. «Dette er problemstillinger som sjelden kommer frem i dagen.» Hun overvar forestillingen «Fengselsfuglene» sammen med mange av skolens elever og lærere da Vardeteateret besøkte skolen 30.mars, og var selv sterkt rørt og imponert over forestillingen. Espen Skjønberg har tidligere besøkt skolen og trollbundet elevene med sin forestilling om Peer Gynt. Denne gangen trollbandt han igjen alle, sammen med Vardeteateret og tidligere innsatte.

Teaterforestillingen «Fengselsfuglene» handler i hovedsak om de innsattes pårørende. Særlig sønnen «Mads» var i fokus, hvordan han opplevde å ha en far i fengsel, og hvordan andre oppførte seg mot ham. «Mads» bebreidet sin far for alt han hadde måttet gjennomgå. Han ville først bryte kontakten med faren men fikk vite om misbruket han hadde vært utsatt for og ville da gjenoppta kontakten. Publikum fikk også møte en mor som bebreidet seg selv for ikke å ha fulgt bedre med under sønnens oppvekst og oppdaget misbruket sønnen ble utsatt for både som liten og gjentatte ganger i fengselet.

Forestillingen er et samarbeid med Forening for Fangers Pårørende. Skuespillerene er tidligere innsatte eller innsatte på vei mot endt soning (2/3 tid) og for tiden har de også med seg skuespiller Espen Skjønberg i ensembelet. Vardeteateret ble startet av Jo Skjønberg, (Espen Skjønbergs sønn) i 2003. Vardeteateret holder også forestillinger i fengslene.

For mer informasjon om Vardeteateret se: www.vardeteatret.com

Aftenposten lørdag 9. april hadde en omfattende artikkel i kulturdelen om Vardeteateret og Espen Skjønberg.