Konsert i Grønland kirke

10. og 11. februar 2019 går Oslo by steinerskoles årlige kirkekonsert av stabelen i Grønland kirke.

På programmet står Draumkvedet av Eivind Groven, Lacrymosa av Mozart, Magnificat av Stanford, Blå Salme av Sommerro og kammermusikalske innslag ved skolens elever.

Konserten er et samarbeidsprosjekt mellom:
Oslo Symfoniorkester
Linjekoret og felleskoret ved Oslo by steinerskole,
Øystein Stensheim, tenor,
Laila Finvik Pettersen, sopran,
Birger Egge-Hoveid, baryton,
Vera Folstad, orgel,
Kristin Groven Holmboe, dirigent.

Billetter kan kjøpes i døren eller på forhånd.
Billettsalg: https://obs.hoopla.no/sales
Ta med deg billetten enten på mobil eller utskrift.

Du finner også arrangementet her:
www.facebook.com/events/2456484991245390

 

DRAUMKVEDET av Eivind Groven – første fremføring på 18 år av norsk storverk for kor, orkester og solister!
 
Søndag 10. og mandag 11. februar, er det duket for storinnrykk i Grønland kirke. Over 80 musikere fra Oslo Symfoniorkester skal sammen med i alt 250 korsangere fra linjene ved Oslo by steinerskole og tre topp-solister, lage musikalsk festaften. Hovedverket denne gangen er sjeldent oppført, og Draumkvedet av Eivind Groven ble klart så sent som i 1965.
 
Musikklinjen ved Oslo by steinerskole har et kor av topp musikalske ungdommer, og har tidligere hatt glimrende fremføringer av storslåtte verk av Mozart, Haydn, Schnittke, Poulenc og Verdi. Kveldens solister er alle velkjente og meritterte konsertsangere.
 
Oslo Symfoniorkester regnes i dag som et av Norges beste amatørorkestre og har tidligere samarbeidet med musikklinjekoret ved Oslo by steinerskole.
Urfremføringen av Draumkvedet til Eivind Groven var ved Harmonien i Bergen under ledelse av Karsten Andersen. Musikken til Groven bygger på de gamle folketonene som har båret teksten gjennom århundrene. Groven har også komponert helt egne melodier og arrangementer til de dramatiske bildene som teksten maler ut.
 
I april 1965 satt komponistens datterdatter på 5 ½ , Kristin, i konsertsalen i Harmonien og lyttet med store øyne mens tekstinnholdet ble utledet hviskende av faren ved siden av. Kristin Groven Holmboe er i dag ansatt ved Oslo by steinerskole som dirigent og vil lede fremføringene av dette verket på nesten tre kvarter, som har hatt så stor personlig betydning for henne i hennes oppvekst.
 
I denne gamle folkevisen får vi høre om Olav Åsteson som faller i en dyp søvn på julaften og at han ikke våkner før 13. dag jul. Drømmesynene han har hatt, strekker seg fra en rystende vandring gjennom dødsriket til han blir tilskuer til selveste dommedag, Og derfor saler han på for å fortelle folk som er i kirken på 13. dagsmesse om det han har sett. Vi følger Olav Åsteson på vandring gjennom skjærsildens pinsler, til den avsluttende kampen mellom det gode og det onde. I Eivind Grovens Draumkvedet kommer dommens dag med nåde til alle sjelene. St Michael veier alle «burt til Jesum Krist», som det står i kvadet.
 
Verket er inndelt i syv satser som hver har sin del av handlingen:
Sats 1. Olav Åsteson faller i en dyp søvn på julaften. Først 13. dag jul våkner han og han har hatt ekstreme syner i drømmene sine. Han saler på sin raskeste hest og drar til kirken for å fortelle folk som har reist til 13.-dagsmesse om sine dramatiske drømmesyner. Og folk lytter.
Sats 2. Han forteller om hvordan han har reist vidt over alt, og at han har sett både «heite helvete og en del av himmeriket».
Sats 3. Olav må gå over broen til dødsriket som heter Gjallarbrui og var et navn også på regnbuen. Gjallarbrui beskyttes av en hund, en okse og en slange. Og Olav må kjempe hardt for å komme seg til den andre siden.
Sats 4. Olav får med gode råd om hva man skal gjøre for å beskytte seg mot dyrene på Gjallarbrui på vei til dødsriket – gode gjerninger på jorden kan gjøre overgangen enklere. «Sæl er den i fø´esheimen fatige gjeve konn…» Den som gir korn til de fattige vil kunne passere oksens skarpe horn.
Sats 5. Olav forteller om hva som venter de gjerrige og syndige i dødsriket: De som på jorda flytter merkesteiner om natta for å stjele jord, må bære den stjålne, glødende jorden til dommedag. Det er vanskelig i helvete, der trollkjerringer står og kjerner blod.
Sats 6. Ved Pilegrimskirken ber Jomfru Maria ham om å dra til Brokksvalin for der blir det dommedag. «Der skal domen stande!»
Sats 7. I Brokksvalin braker «ferdi nordantil» med Djevelen selv, Grutte Gråskjegget, i front sammen med «ferdi sunnantil» som blir anført av erkeengelen Michael, sankte Såle-Mikkjel og Jesus. Og alle sjelene står livredde for oppgjøret som venter. Men Sankte Såle-Mikkjel veier alle sammen til slutt «burt til Jesum Krist». Det finnes en nåde for alle.
Kontaktperson: Kristin Groven Holmboe, T 90618448, epost: kgholm@gmail.com

 

Flere artikler Pluss ikon