Hus og hjem av Helle Helle

«Hus og hjem»i «Bibliotekets forunderlige verden»

Denne månedens «Bibliotekets forunderlige verden» handler om  «Hus og hjem» av Helle Helle. Dette er debutboka til den danske forfatteren Halle Helle. Hun har mottatt mange litterære priser og blant annet blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris med bøkene «Ned til hundene» og «Hvis du vil».

Boka handler om Anne og Anders som skal flytte til et lite sted sammen, hvor Anne bodde da hun var yngre. Stedet er tydeligvis ikke det mest spennende sted på jord. Men Anders har fått jobb der, og skal avslutte en jobb i en større by, før han flytter etter Anne. Anne flyttet fra denne bygda blant annet fordi foreldrene døde da hun var ung. Mens Anders er travelt opptatt med jobben, utforsker Anne det lille som er å utforske. I nærheten bor presten Jens som distraherer Anne i å følge planene sine.

Dette er en lett tilgjengelig bok med et enkelt språk. Helle Helle klarer godt å beskrive mellommenneskelige forhold både i dialog og beskrivelser. Hun skriver om dagliglivet, uten at det er kjedelig på noen måte. Man vil lese videre og se hva som skjer. Det er nesten litt mystisk hvordan hun fanger leseren ved å skrive så tilsynelatende ukomplisert. Hun har også en tørrvittig humor, som for eksempel da Anne setter seg på den lokale kaféen hvor det henger store appelsiner og sitroner av papp i vinduet og hun tenker: «det er fremdeles sesong for c-vitaminer».

Anbefales!
Hilsen Siri-bibliotekar

 

Roman, Forlaget Oktober, utgitt i Danmark 1999, oversatt av Trude Marstein, norsk pocketutgave i 2016

Flere artikler Pluss ikon