Hjemmefotos av Rolf Mortensen

Hjemmefotos i «Bibliotekets forunderlige verden»

«Hjemmefotos» gir ikke noen opplysninger om når boka er utgitt. Men Rolf Mortensen var en kjent fotograf som levde fra 1899 og døde i 1975. Denne gamle fotoboken gir råd om hvordan ta bilder i vinterhalvåret inne med kunstig lys og i andre situasjoner det ikke er vanlig å ta bilde, som ute om natten (hvor man jo også kan bruke lamper). Som Mortensen sier selv: «Kan man ikke flytte sola, så lager man en liten sol som går an å flytte. Kort sagt: kunstlys» og han beroliger oss med (!) at han ikke har tenkt til å «utkonkurrere storebror, bevares, men for å supplere ham» (ham; av betydning sola). Det er ufrivillig komisk og litt fint å lese om hvordan man i denne gamle boka setter pris på noe vi tar helt for gitt i vår tid. Som å bruke et lys i fotograferingen som man kan flytte på, som er tydeligvis helt fantastisk!

Det er også interessant å se motiver som for eksempel en drueklase og en eske med fyrstikker (se bilde) hvor fyrstikkene er lagt «naturlig» danderte. Tenk at de syntes dette var interessante motiver! Tenk deg å ta bilder da mange motiver ennå ikke var oppdaget. Men samtidig er dét å ta portretter for eksempel, noe man har gjort til alle tider, derfor kan man sikkert få noen gode tips om dette i denne boka.

Det er også gøy og lese slikt som dette politisk ukorrekte tipset som hva man skal gjøre hvis personen du skal ta bilde av, virker urolig: «Jeg vil nødig bli beskyldt for å oppfordre til misbruk av alkohol. Jeg vil bare nevne som et faktum, at jeg har ofte anvendt et glass vin eller likør til å løsne på ansiktstrekkene hos vanskelige modeller. Det er helt utrolig hvor naturlig uttrykket blir på denne måten». Er usikker på om det ville stått i en fotobok utgitt i disse dager.

Boken Hjemmefotos av Rolf Mortensen

Boken Hjemmefotos av Rolf Mortensen

Flere artikler

Hus og hjem av Helle Helle

«Hus og hjem»i «Bibliotekets forunderlige verden»

Bullshitfilteret

Forfatterbesøk på Oslo by steinerskole fra Oda Faremo Lindholm og Thorvald Steen

Den siste uken har Humanistlinjen hatt to svært vellykkete. 16. oktober var forfatteren Thorvald Steen på besøk hos 2. HUM. Han fortalte om islendingen Snorre Sturlason og hans kongesagaer.

I sofaen med skuespiller og forfatter Gina Cornelia Pedersen