Fengende og nyskapende Romeo og Julie fra Vg3

Det avsluttende teater-prosjektet til Vg3 hadde premiere for fulle hus rett før helgen. Tre nyskapende og ulike varianter av Shakespeares Romeo&Julie ble vist i år. Elevene imponerte med gode skuespillerprestasjoner, spennende scenografi og flotte kostymer.

Teater er en del av skolens kunstundervisnings-tilbud. Som et felles avslutningsprosjekt i VG3 setter skolens elever opp et teaterstykke. Teaterstykket blir veiledet av profesjonelle instruktører, men det er elevene selv som skal administrere, organisere og drive prosjektet. Prosjektet er omfattende nok til at alle får sin rolle eller oppgave, og det er mulig å velge ut ifra egne interesser, enten man higer etter å bade i rampelyset, styre lys, fikse lyd, rigge, bære og mekke, skrive, planlegge, eller håndtere penger…

Forestilling 1
Romeo og Julie forteller om to unge mennesker som opplever en umiddelbar og gjensidig forelskelse i en verden som ikke lar dem være sammen. I vår tolkning befinner vi oss i et materialistisk 90-tall, hvor forskjellene mellom grupper øker. De velstående flykter i opprettholdelse av fasade og rus, og de unge rotløse i grunge og weed. De økonomiske klasseforskjellene skaper misunnelse, distanse og frykt. Og ingen klarer helt å bryte ut av voldsspiralen. Munkene er i vår versjon dopdealere som forsøker å lindre lidelsene som de to «klanene» står midt oppi. Men selv de beste intensjoner kan gi tragiske utfall.

Regi og konsept; Tor Ivar Hagen
Koreografi; Mattias Ekholm og Suzie Davies
Manus: Tor Ivar Hagen, etter Håvard Rems bearbeidelse av Romeo og Julie

Forestilling 2
Nå er tiden her,
skjebnens stund er nær.

Vi vier denne halvtimen til den grenseoverskridende kjærligheten, overdådig galskap og til ville krefter. Om noen skulle kjenne igjen scener fra filmer eller serier så er det fordi vi har stjålet nådeløst, akkurat som William Shakespeare gjorde i sin tid.

Historien vår er hentet fra den klassiske Romeo og Julie, men er komprimert kraftig og vi har flyttet oss fra Verona på begynnelsen av 1600 tallet til et sted i Oslo på 2000-tallet. Dette er en forestilling fylt av livets kontraster. Med bred pensel overskrider vi sjangre og drar og strekker respektløst i Shakespeares tekst – vi har strøket alt av hans berømte verseform og laget en forestilling helt uten hans ord.

Denne forestillingen er en hyllest til kjærligheten og ulikhetene, til unge mennesker og deres lidenskaper. Ingenting er sort-hvitt i verden. Vi er bare mennesker.

Regi og konsept: Simone Thiis

Forestilling 3
Romeo og Julie elsker hverandre; i hverandre oppdager de hva kjærlighet er, men deres kjærlighet er ulovlig. Romeo og Julie dør, men deres død legger grunnen for forsoning i familiefeiden som har preget byen i uminnelige tider.

Alle kjenner historien om Romeo og Julie. Hvorfor spiller vi det da? Kanskje nettopp derfor. Alle elsker, eller vil elske. Alle vil bli elsket, og alle har en gang opplevd at kjærligheten ikke tar den veien du skulle ønske den gjorde. Og det er ikke noen klassisk oppsetning du får se – hva det nå enn måtte være.

Vår Romeo og Julie er skrevet av W. Shakespeare, Håvard Rem, Celine Åmodt, Hennie Knapstad Enger, Jonas Norris, Lea,  Linus, Markus Hallquist, Mathilde Diskin, Nora, Sara, Sean Fuglseth, Sofia, Søliz og Viktor.

Manus: Tobias A. Heiberg, etter Håvard Rems bearbeidelse av Romeo og Julie

Flere artikler Pluss ikon