Elever fra kunstlinjen på Oslo by steinerskole i samarbeid med Kunstporten

Fem elever fra kunstlinjen på Oslo by steinerskole har i 2015 vært med på å videreutvikle appen «Kunstporten». I mars 2015 ble skolen kontaktet av arbeidsgruppen til Kunstporten. Ettersom skolen har en kunstlinje syntes Kunstporten det var interessant å innlede et samarbeid. Kunstporten ønsket å vite mer om hvordan brukerne av appen tenkte og ønsket å ha med 4-6 ungdommer fra VGS som dialogpartnere i arbeidet med å tilrettelegge innholdet i appen. Oppgaven var å delta på workshops som gikk på videreutvikling av appen, og å hjelpe til ved formidlingen av appen på Verdens kuleste dag på Akershus festning i August 2015. Fem elever fra kunstlinjen meldte seg: Mari Bergan, Edvard Dillner, Fanny Mediaas Wiese, Una Lind Oldaker og Ada Moen Stenvoll.

Kunstelev Mari Bergan syns det har vært veldig spennende å jobbe med Kunstporten. «Vi har fått være med på å videreutvikle appen deres sammen med de mange hyggelige mennesker som står bak appen. De har vært veldig åpne for nye forslag fra oss og vi har fått lære at det er en stor innsats og masse arbeid som ligger bak det å utvikle en slik app. Og minst like gøy var det å se appen i bruk da vi var sammen med Kunstporten på Verdens kuleste dag.»

Susanne Roald, formidlingskoordinator ved Astrup Fearnley Museet forteller at samarbeidet med elevene har endret fokuset i Kunstporten. «Samarbeidet gjorde oss mer bevisste på hvordan det mobile mediet er helt annerledes enn tidligere medier brukt i kunstformidling  (ex. kataloger, billedtekster, etc.). Ungdommene gjorde oss også mer oppmerksomme på at vi ikke skulle tenke for mye på innhold, men tenke mer på hvordan vi kunne benytte dette mediet til å skape undring ved å stille flere spørsmål foran kunstverket.»

Kunstporten

Kunstporten er et samarbeid mellom Lillehammer Kunstmuseum, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Munch-museet, Henie Onstad Kunstsenter, Haugar Vestfold Kunstmuseum, Drammens Museum og Astrup Fearnley Museet.  Design og IT-selskapet Making Waves har vært ansvarlig for strategi, konsept, design og teknisk utvikling, og prosjektet har mottatt støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Appen ble lansert i 2013 og det er Hilde Fauskerud, museumspedagog oog webansvarlig ved Lillehammer kunstmuseum, som har vært initiativtaker til appen.
For mer informasjon se https://kunstapp.wordpress.com/

Omtale under Dansk konferanse

Involveringen av ungdom i Kunstporten ble også omtalt på en internasjonal konferanse arrangert av Syddansk Universitetet i København i slutten av august. Agnes Stuedal presenterte prosjektet.
Websiden til konferansen finner du her:

Designpris

I konkurranse med 96 søkere fra 17 forskjellige land i sju kategorier fikk Kunstporten bronse i konkurransen beste app i International Design and Communication Awards (IDCA). Prisen er kunstverdenens egen pris og inkluderer flere store museer som bl.a. V&A Museum, Louvre og MoMA.